Hoeveel suiker zit erin?

IMG_7700.jpg

Op elke fles frisdrank zit een etiket. Daarop moet staan wat er in zit. Maar het is niet makkelijk om te snappen wat er staat. En het is z├│ klein geschreven, dat je oma het zonder bril niet lezen kan. Toch willen we graag weten wat er in die frisdrank zit. Daarom bekijken we hier eens een voorbeeld van zo'n etiket van dichtbij.

etiket.jpg

Het eerste moeilijke woord dat we lezen is "Ingredi├źnten". Dat betekent: 'de dingen die er in zitten.' En wat er het meest in zit, wordt altijd het eerst genoemd. Dat is dus "sprankelend water". En dan staat er wat er daarna het meest in zit: "Suiker". Dus deze drank bestaat vooral uit water en suiker.

Elke fabriek van de frisdrank is verplicht om alles wat in hun drank zit op het etiket te schrijven. In volgorde van hoeveelheid. Maar als het er zo onduidelijk en pietepeuterig op staat, heb je niet veel zin om het allemaal uit te zoeken.

coca-cola-wijst-consument-overgewicht.jpg

Er staat ook: 180Kj per 100 ml frisdrank. Dat snapt bijna niemand. Maar wij hebben het voor je uitgezocht. Als we jouw bidon (van een halve liter) vullen met deze drank, dan zitten daar 12 suikerklontjes in. Dus drink je die bidon leeg, dan heb je 12 suikerklontjes op. Best wel veel, vind je niet? Veel te veel en erg ongezond.

Als je de hoeveelheid suiker ook in andere producten wil weten, moet je eens op deze site kijken: Hoeveel-suiker-zit-er-in.nl