drinkhet8.jpg

Dagelijks heeft een volwassen lichaam ongeveer 2,8 liter vocht nodig. Bij kinderen rond de 10 jaar is dat ongeveer 2 liter. Als kind haal je ongeveer 0,8 liter uit je voeding en er ontstaat zo'n 200 milliliter bij allerlei processen in je lichaam. Dan blijft er nog 1 liter over die je moet drinken. Te veel? Geen tijd? Deze tips maken het makkelijk om meer te drinken.

1. Neem altijd een flesje mee

Als je altijd water bij je hebt drink je gemakkelijker. Stop elke ochtend een flesje water in je tas zodat je onderweg nooit zonder water zit. Je kunt natuurlijk telkens een oud waterflesje hervullen, maar als je een mooie fles koopt, krijg je misschien extra zin om hem altijd bij je te hebben. Was je waterflesje wel regelmatig af met afwasmiddel, zo blijft hij schoon.

2. Maak er een gewoonte van

Het is makkelijker om een gezonde gewoonte vol te houden als deze elke dag weer terug komt. Je went er bijvoorbeeld aan om steeds een glas water te drinken bij het opstaan. Zet thuis een glas op je nachtkastje. Maar óók steeds voordat je gaat slapen.

3. Voeg fruit toe

Met vers fruit maak je van gewoon kraanwater een fris glas water. Doe wat gesneden fruit of munt in een kan water. Zet de kan in de koelkast en probeer deze dezelfde dag nog helemaal leeg te drinken. Goeie smaakmakers?

  • aardbeien en blaadjes basilicum
  • sinaasappel en koriander
  • watermeloen en een takje munt
  • vers gesneden gember en ananas
  • komkommer, citroen, gember en munt
  • plakjes grapefruit, sinaasappel, limoen, citroen

4. Feestelijke ijsblokjes

Met zelfgemaakte ijsblokjes maak je je water koel en net wat feestelijker. Als je tenminste ijsklontjes maakt met wat extra’s erin zoals fruit, kruiden of een laagje sap. Leg bijvoorbeeld stukjes fruit of kleine vruchtjes (frambozen, aalbessen, bosbessen, granaatappelpitjes) in een ijsblokjesvorm. Doe er nog wat fijn gesneden munt of basilicum bij voor een groen accent. Vul de vakjes verder aan met water en zet de vorm in de vriezer.

5. Koffie en thee tellen ook mee

Kinderen houden er vaak niet van, maar koffie of thee tellen ook mee. Tenminste: zonder suiker en melk. Gezonde volwassenen drinken soms vier koppen koffie of tien koppen thee per dag. Groene thee bevat de helft minder cafeïne dan zwarte thee. In kruidenthee zit helemaal geen cafeïne.

6. Nog meer variatie

Je kunt ook variëren met magere melk of amandelmelk, hennepmelk of rijstmelk. Of neem eens een glaasje groenten- of vruchtensap. Hier zitten natuurlijk wel calorieën in, dus doe niet meer dan 1 glaasje per dag.

7. Waterrijk eten

Het vocht dat je lichaam nodig heeft haal je niet alleen uit drinken maar ook uit voeding. Wat dacht je van watermeloen, die bestaat voor meer dan 90 procent uit water. Ook salade zit vol water, als je maar de vette dressing achterwege laat. Begin als je uit eten met een heldere soep. Bouillon is voornamelijk vocht en zorgt ervoor dat je sneller vol zit.

8. Zet de wekker

Vergeet je nog steeds je flesje te pakken of kom je er gewoon niet aan toe om steeds wat te drinken? Zet dan op bepaalde tijden een wekker, die je eraan herinnert dat het tijd is voor een glas water. Er zijn ook apps die je waarschuwen en waarop je je waterinname kunt bijhouden, zoals Water Daily, Waterlogged en Water your body.

En tenslotte even heel eerlijk: we hebben deze tips overgenomen uit de website van gezondheidsnet.